Srce in popek

doživljajska predstava, interaktivno popotovanje v notranjost telesa 

Pridružite se zdravnicama, dr. Krasti in dr. Koži, na popotovanju  v notranjost človeškega telesa. Nataknite si zdravniške čepice in copate in postali boste njuni pomočniki. Morda veste, kam potuje hrana, ki jo pojemo? Kaj je tisto nevidno okoli nas, ki tako lepo diši? Kaj premika moje telo, zakaj lahko tečem, skačem in se kotalim? Ves čas me spremlja prijeten zvok du-­dum, du-­dum, du-­dum. Veste, kaj je to? In kako zelo mi je prijetno, če me kdo poboža. Le kdo pripoveduje vse te zgodbe v moji glavi!?

Kirurginji vodita gledalce po skrivnostnem svetu človeškega telesa, kjer se otroci - pomočniki plazijo, tipajo, preizkušajo in zabavajo. Na preprost in humoren način jim pomagata poiskati odgovore na njihova vprašanja, ki se porajajo, ko zaslišijo bitje srca, se soočajo z lulanjem in kakanjem, kadar se jim po glavi podi vse polno misli, ali ko jim iz rane teče kri. Malo večji otroci se že sprašujejo, kaj nam premika roke, zakaj lahko tečemo, skačemo in seveda, kako pridemo na svet. Otroci se tako z vstopom v namišljeno - domišljisko operacijsko sobo na sproščen in igriv način spoznavajo z organi in s funkcijami svojega telesa in hkrati vstopajo v svet gledališko-lutkovne ter likovne umetnosti.

Srce in popek je doživljajska predstava, je svojevrstna oblika senzoričnega gledališča, didaktičnega in umetnostnega igrišča, interaktivna inštalacija in igralnica.

Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek
Srce in popek

 

Izkustveni labirint Srce in popek omogoča otrokom in staršem, da skupaj raziskujejo na temo delovanja lastnega telesa. Aktivno miselno in gibalno udejstvovanje otrok med predstavo je lahko podlaga staršem in vzgojiteljem, da tudi po predstavi z otroki nadaljujejo pogovor o lastnem telesu, brez sramu in na zabaven način. Predstava je nastala v okviru Izkustvenega labirinta Hiše otrok in umetnosti.

Za otroke od 2,5 do 6 let.

Čas trajanja: 45 min 

Zamisel in režija: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek, Katja Povše

 
Likovna zasnova: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek
Idelava scene in kostumov: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek, Katja Povše
Dramaturgija: Anže Virant
Zvočna podoba: Miha Šajina
Nastopata: Katja Povše / alter. Anže Virant, Mateja Ocepek 
Produkcija: AEIOU gledališče za dojenčke in malčke, Hiša otrok in umetnosti, Društvo lutkovnih ustvarjalcev, Zavod H'art
Premiera : petek, 24. aprila 2015 v Hiši otrok in umetnosti,  Ljubljana 
 
Predstava je na 8. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejela nagrado za predelavo kompleksnosti teme v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto.
Obrazložitev: Človeško telo, delovanje organov, kirurška operacija … kompleksne teme, ki jih znajo AEIOU-jevci predelati v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto, v kateri se harmonično združujejo vizualna podoba s premišljenimi barvami, dramaturško in režijsko vodenje, vedno profesionalen odnos do posamičnega gledalca in publike kot celote ter kvalitetna igra obeh protagonistk.
 

Za pomoč pri izvedbi se zahvaljujemo Ireni Rajh Kunaver in Jožetu Zajcu. Projekt izveden s podporo MOL – Oddelek za kulturo. Hvala tudi Samson kamnik d.o.o..