O AEIOU GLEDALIŠČU

banner_14.jpg

AEIOU je neodvisna umetniška skupina, ki smo jo leta 2010 ustanovile lutkovna režiserka Katja Kähkönen, kiparka, restavratorka in likovna pedagoginja Mateja Ocepek in lutkarica Katja Povše v sodelovanju z drugimi ustvarjalci ter psihologinjo. Od leta 2013 ima gledališče svojo sestrsko skupino tudi na Finskem (Vauva- ja  taaperoteatteri AEIOU).  

V AEIOU ustvarjamo predstave vizualnega in fizičnega gledališča in gledališča predmetov, v katerih se prepletajo gledališke zvrsti z ostalimi umetniškimi zvrstmi. Skrbimo za usklajenost vsebine, zvočne in likovne podobe, hkrati pa tudi za prilagojenost psihološki in fizični stopnji razvoja najmlajših. Medsebojna povezanost različnih umetniških zvrsti pripomore k (prvemu) celovitemu stiku malčkov s svetom umetnosti in gledališča.

 

“Zelo pozdravljam trend (lutkovnih) predstav za dojenčke in malčke, ki je svež veter v prostoru gledališke umetnosti. Takšna predstava mora poznati in upoštevati razvojne zakonitosti otrok in izredno izvirno iskati nove in učinkovite poti do njih. Je nekje vmes med igro in predstavo, otroke vabi, da gledajo in sodelujejo, starše, da jih pri tem spodbujajo. Kaj vse bodo otroci ob tem pridobili! Izkušnjo prvega obiska gledališke in lutkovne predstave. Pozornost, osredotočenost. Zven besed. Melodijo glasbe. Moč barv. Vse se bo prepletalo in jih žgečkalo, vabilo, dražilo, da se povsem predajo tej novi izkušnji v varnem naročju odraslih. Verjamem, da jo bodo želeli velikokrat ponavljati. Ponavljanje je nasploh ena najznačilnejših lastnosti zgodnjega otrokovega razvoja in prav je, da jim to omogočimo. Tudi kasneje, ko bodo že lahko zbrano sedeli v gledališču in skrbno sledili zgodbi, ki se bo dogajala na odru.”

medijska psihologinja mag. Martina Peštaj