USTANOVITELJICE AEIOU GLEDALIŠČA

Katja Kähkönen,

Finska

Katja Kähkönen je diplomirala iz lutkarstva na Turku Arts Academy. Od 2004 do 2012 je živela in delala v Sloveniji kot samostojna ustvarjalka na področju kulture. Od leta 2013 živi in deluje na Finskem, kjer režira in vodi gledališke delavnice ter AEIOU gledališče (Vauva- ja taaperoteatteri AEIOU). Katja Kähkönen je do sedaj ustvarjala tako v neodvisnih kot tudi profesionalnih gledališčih, kot so Lutkovno gledališče Ljubljana, Mestno gledališče Varkaus, ... Specializirana ja za vizualno in fizično gledališče.

 

Mateja Ocepek,

Slovenija

Mateja Ocepek je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Na Univerzi v Ljubljani je končala tudi pedagoško izobraževanje. Deluje kot samostojna ustvarjalka kiparka in pedagoginja. Od leta 2005 ustvarja predstave skupaj s Katjo Kähkönen. Mateja Ocepek je 2003 prejela nagrado za posebne dosežke ALUO in sodelovala na študentskem delu beneškega Bienala VV2, 2010 prejela nagrado za najboljše kuratorsko delo na Eksperimenti!, trienalu sodobne mladinske ustvarjalnosti v Talinu. Deluje v AEIOU gledališču ter vodi različne likovne delavnice.

 

Katja Povše,

Slovenija

Katja Povše je diplomirala iz etnologije in kulturne antropologije na Univerzi v Ljubljani. Lutkovno znanje je pridobivala v Mladinskem studiu Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL), na varšavski dramski akademiji, na oddelku za lutkarstvo v Białystoku in poletnih šolah lutkovnega inštituta Charleville-Mézières. Med 2001 in 2007 je bila članica igralsko-animatorskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana. Od leta 2007 je samostojna ustvarjalka na področju kulture: animatorka lutk, igralka, režiserka in pripovedovalka. Vodi svoje Pripovedno gledališče gdč. Bazilike (www.gdc-bazilika.com), animira, igra in režira lutkovne predstave v drugih gledališčih (LGL, Lutkovno gledališče FruFru, Mini teater,… ) ter asisitira pri predmetu Lutkovna animacija na Akademiji za gledališče, radio in televizijo.